Terug naar het FOK!fotoboek Bekijk de mannen in het FOK!fotoboek Bekijk de vrouwen in het FOK!fotoboek FAQ
Tezz - Tezz
userpicture
webicon
Geregistreerd 09-12-2006
Laatste update 07-10-2010
Geslacht Vrouw
Geboortedatum 03-03-1975
Relatie ja
Seksualiteit hetero
Kleur ogen groen
Schoenmaat 40
Beroep functioneel beheerder KA
Studierichting HAVO-MEAO
Woonplaats Brabant
Favo forum Culinesse ŗ gogo
Favo FOK!kers
Favo subsite FOK!forum
Aantal forumposts 18.628 »
Aantal FP-reacties 0 »
Aantal views 5.061
Aantal reacties 274
Laatste voyeur(s) Simpel-Zat
Cvdh
PzKpfw
Stereotomy
Yvesss
That's me! Mooie man.... Nigella! Knuffel van Berenanus! mooi...
spuisels
Een spuisel. Tja. Wat een stom, stom, STOM woord !
pm
Sambal!
webicon

quote:
Op 09-10-2010 01:15 schreef Tezz

[..]

Nou dan is het dus het laatste!
Ik snap je niet maar dat geeft niet want ik post toch gewoon iets terug.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
 
Sambal!
webicon

quote:
Op 09-10-2010 01:17 schreef Tezz

[..]

Ik had ge-edit. Pagina 6 van mijn fobo, ergens halverwege.
Kan het niet vinden, maar hier is een hoofdstoter voor je

Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
 
Sambal!
webicon

quote:
Op 09-10-2010 01:19 schreef Tezz

[..]

Au!!!!!!!!!

Minstens een kusje er op want nu heb ik hoofdpijn.
*mis*
*mis*
*mis*


Stop eens met me te ontwijken
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
 
Sambal!
webicon

quote:
Op 09-10-2010 01:24 schreef Tezz

[..]

Ik ontwijk je niet, ik ben er klaar voor:
Nu is het moment al verpest
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
 
Sambal!
webicon

quote:
Op 09-10-2010 01:25 schreef Tezz

[..]

Aha! Ik heb je al tot de smileys-only posts gekregen. Nog heel even en je geeft het helemaal op.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
 
Sambal!
webicon

quote:
Op 09-10-2010 01:27 schreef Tezz

[..]

Nooit!

Nou ja... ik moet wel gaan slapen natuurlijk. Morgen heftig feestje (wat meestal pas af is als het weer licht wordt buiten). Maar ik wil niet slapen.
Morgen Utrecht
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
 
Sambal!
webicon

LAPO!
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
 
Mens sana in corpore sano
webicon

quote:
Op 09-10-2010 01:18 schreef Tezz
Kwam je nou gewoon in mijn fobo om naar me te kijken of heb je alleen de Nigella-foto gepikt?
He wat? Nee, alleen die twee foto's van jou.
Confidence through competence
 
Sambal!
webicon

quote:
Op 09-10-2010 01:32 schreef Tezz

[..]

Thx RT, jij hebt mijn vrijdagavond een stuk leuker gemaakt!

(en nu mag jij de lapo)
Vond 't ook leuk! En die zal ik benutten, want:

Op 19 december 2008 liep een op 19 juni van dat jaar mondeling via Egyptische bemiddeling overeengekomen staakt-het-vuren of 'kalmte' af tussen IsraŽl en het Hamas bewind in de Gazastrook. Vanaf 4 november hadden na een IsraŽlische aktie tegen een tunnel onder de grens door, Hamas en andere Palestijnse groepen het afschieten van raketten op IsraŽl en aanvallen op grensovergangen hervat, en was het staakt-het-vuren de facto al ten einde.

IsraŽl had herhaaldelijk laten weten dit staakt-het-vuren te willen verlengen (ofwel hervatten), en ook Egypte en de PA riepen Hamas hiertoe op. Hoewel sommigen binnen Hamas daar wel voor leken te voelen, hebben zij het toch niet verlengd, waarvoor verschillende redenen werden aangevoerd. De redenen die het meest wordt gegeven in berichten over de crisis is dat Hamas betere voorwaarden wilde, zoals volledige opening van de grenzen, en dat IsraŽl het bestand zou hebben geschonden door de grenzen grotendeels dicht te houden en door onder andere de aanval waarbij het leger een tunnel onklaar maakte en zes Hamas strijders doodde in de vuurgevechten die volgden. Een minder vaak geciteerde reden is dat Hamas ook een staakt-het-vuren op de Westoever wilde, zodat het daar, evenals in Gaza, ongehinderd zijn militaire vleugel kan opbouwen. Weer een andere reden is dat Hamas sterk wordt beÔnvloed door, en afhankelijk is van SyriŽ en Iran, en die geen belang hebben bij een door Egypte geŽnsceneerd staakt-het-vuren en bij de onderhandelingen met Fatah die dan weer zouden worden hervat (Hamas boycotte de laatste ronde uit woede over vermeende partijdigheid van Egypte). Het Hamas leiderschap in de Gazastrook is pragmatischer dan het Syrische, dat immers niet wordt geconfronteerd met de dagelijkse problemen van het regeren over 1,5 miljoen mensen in een verarmd gebied, zonder open grenzen en totaal afhankelijk van hulp. Echter ook in Gaza waren niet alle Hamasleiders voor voortzetting van het staakt-het-vuren, en vooral de militaire vleugel wilde de druk op IsraŽl opvoeren.
Verloop Gaza Oorlog
De IsraŽlische militaire campagne onder de naam 'Cast Lead' ("Gegoten Lood") begon op zaterdag 27 december 2008 om half 12 's-ochtends met zware maar gerichte luchtaanvallen in de Gazastrook op lokaties van het Hamas regime en van andere terroristische groepen. Meer dan 50 gevechtsvliegtuigen en helicopters werden ingezet, de zwaarste militaire operatie in de Gazastrook tot dan toe, en de eerste die als 'oorlog' gekwalificeerd kan worden. Dit leidde al snel tot honderden doden aan Palestijnse kant en tot aanvankelijke intensivering van de raketbeschietingen door Hamas op zuid-IsraŽl, waarbij enkele burgers omkwamen. Onder de Palestijnse doden waren vooral veel leden van de Hamas politie annex veiligheidsdiensten.
Op de tweede dag kwam de VN Veiligheidsraad al bijeen en riep beide partijen op de vijandigheden te staken. Vanaf de tweede dag waren ook de smokkeltunnels langs de Egyptische grens doelwit van bombardementen, waarvoor speciaal ontwikkelde bommen werden gebruikt. Voorafgaand aan bombardementen werden burgers van Gaza middels strooibiljetten en telefoontjes gewaarschuwd zich in veiligheid te brengen. Nochtans kwamen dagelijks tientallen Palestijnse burgers om en raakte een veelvoud daarvan gewond.
Het IsraŽlische luchtoffensief duurde tot 3 januari, maar ook nadien werd nog op kleinere schaal gebombardeerd. Op 2 januari werden mensen met een buitenlands paspoort in staat gesteld de Gazastrook te verlaten. In de avond van 3 januari startte de tweede fase van het offensief en trokken grondtroepen de strook binnen, die in eerste instantie de velden en lokaties bezetten van waaruit de meeste raketten op IsraŽl werden afgevuurd, en het noordelijk en zuidelijk deel van de Gazastrook van elkaar afsloten en Gaza stad omsingelden. Die dag kwam ook de Veiligheidsraad weer bijeen.
Gedurende het grondoffensief vonden verschillende incidenten plaats waarbij IsraŽlische tanks en soldaten civiele doelen bestookt zouden hebben, waaronder scholen en huizen waarin burgers schuilden en VN-gebouwen, soms met tientallen doden tot gevolg. Ook enkele voertuigen van hulporganisaties werden getroffen. Palestijnse strijders zouden van in of nabij deze lokaties hebben geschoten op het leger of raketten afgevuurd op IsraŽl, en huizen en moskeeŽn werden als wapenopslagplaats gebruikt. Hamas zou ook opzettelijk burgers als menselijk schild hebben gebruikt.
IsraŽl werd er tevens van beschuldigd witte fosfor tegen of nabij burgers te gebruiken, en zelfs clusterbommen. Zeker dit laatste lijkt onwaarschijnlijk, daar dit ook de IDF zelf bij haar grondoffensief in gevaar zou brengen.
Op 8 januari nam de Veiligheidsraad een resolutie aan die dringend opriep tot een volledig staakt-het-vuren en terugtrekking van de IsraŽlische troepen uit de Gazastrook. Beide partijen negeerden deze oproep, maar via Egypte werd er continu overlegd over de mogelijkheden en voorwaarden voor een nieuw staakt-het-vuren. Het IDF trok buitenwijken van Gaza en andere plaatsen binnen (de derde fase van het offensief), iets waartoe Hamas IsraŽl had uitgedaagd in de misplaatste verwachting soldaten in de val te kunnen lokken en gevangen te kunnen nemen.
Palestijnse groepen bleven gedurende het offensief in staat om dagelijks raketten op IsraŽl af te vuren (in totaal 775 raketten en mortiergranaten tijdens de Gaza Oorlog), maar veel minder dan voorheen. Ruim 180 gewonden vielen in IsraŽlische plaatsen als Beer Sheva, Sderot, Ashkelon en Ashdod. Nadat het niet mogelijk bleek om via Egyptische bemiddeling tot een nieuw staakt-het-vuren te komen, nam IsraŽl uiteindelijk genoegen met een overeenkomst met de VS om samen te werken tegen de wapensmokkel, en kondigde op zaterdagavond 17 januari een eenzijdig staakt-het-vuren af. Hamas volgde een dag later met eveneens een eenzijdig staakt-het-vuren.

IsraŽl liet gedurende het offensief nog honderden vrachtwagens met hulpgoederen toe via de Kerem Shalom grensovergang. Journalisten mochten sinds november Gaza niet binnen uit veiligheidsoverwegingen, en werden pas na het ingaan van het nieuwe staakt-het-vuren weer toegelaten..
De doelen, de slachtoffers en de schade
De campagne heeft in totaal tot aan het unilaterale staakt-het-vuren op 17-18 januari 3 weken geduurd, waarbij naar verluid zo'n 1.300 Palestijnen zijn omgekomen en 13 IsraŽli's. Over het aantal burgerslachtoffers en strijders verschillen beide partijen sterk van mening. Volgens sommige bronnen is eenderde van de Palestijnse doden kind, volgens andere is dat aantal veel lager. Het maakt ook uit of je 16- en 17-jarigen die soms al volwaardig meedoen in de strijd als kind definieert, en we moeten niet vergeten dat de gemiddelde leeftijd in Gaza 17 jaar is. Daarentegen zijn er naast de doden ook duizenden gewonden met soms zeer zwaar letsel. Beelden van gewonde kinderen in Gaza werden bijna dagelijks op TV uitgezonden.

Volgens IsraŽl heeft zij haar militaire doelen behaald en Hamas een zware klap toegebracht, volgens de Palestijnen zijn vooral onschuldigen getroffen. Het merendeel van de honderden tunnels onder de grens met Egypte, die voor wapen- en andere smokkel werden gebruikt, werd verwoest, evenals honderden wapenopslagplaatsen, -werkplaatsen, huizen van Hamas strijders waar wapens lagen opgeslagen, lanceerinstallaties en andere militaire doelen. Daarnaast zijn ook verschillende gebouwen van de UNRWA beschoten, waaronder het hoofdkwartier en een school, en werd IsraŽl ervan beticht andere burgerdoelen zoals ambulances, een mediagebouw en ziekenhuizen te hebben beschoten. Het is daarbij niet altijd duidelijk wie het heeft gedaan en in welke omstandigheden het gebeurde. De Verenigde Naties heeft IsraŽl beschuldigd van oorlogsmisdaden. IsraŽl op zijn beurt beschuldigt Hamas van het gebruik van de eigen bevolking als menselijk schild en het bewust uitlokken van dergelijke incidenten, zodat de druk op IsraŽl toeneemt en Hamas zich als slachtoffer kan presenteren. Ook veel huizen van burgers zijn geraakt of beschadigd, net als andere civiele infrastructuur, de stroom- en watervoorziening, telefoonlijnen etc. Palestijnse bronnen schatten de totale schade op 1,4 miljard dollar.
Verschillende incidenten werden door het IDF zelf onderzocht, waarbij de belangrijkste beschuldigingen werden verworpen. IsraŽl weigerde medewerking te verlenen aan een onderzoek in opdracht van de VN Mensenrechtenraad.

Het is IsraŽl niet gelukt om een nieuw staakt-het-vuren af te dwingen onder voor haar gunstiger voorwaarden, zoals een einde aan de wapensmokkel en militaire opbouw van Hamas en de vrijlating van Shalit. Hamas is er niet in geslaagd om het IsraŽlische leger zware klappen toe te brengen door het in Gaza in hinderlagen te lokken of nieuwe soldaten te ontvoeren. Ook het volledig openstellen van de grenzen heeft ze niet kunnen afdwingen.
De aanloop naar de Gaza Oorlog
Op 19 juni 2008 waren Hamas en IsraŽl onder Egyptische bemiddeling een staakt-het-vuren overeengekomen. Er waren daarbij geen heldere afspraken gemaakt en er werd niets op schrift gesteld, zodat beide partijen al gauw hun eigen versie gaven van de precieze voorwaarden. IsraŽl beweerde dat het staakt-het-vuren, dat overigens meestal voorzichtiger 'kalmte' werd genoemd, voorzag in onderhandelingen over de vrijlating van Shalit en dat Hamas zich daarin coŲperatief zou opstellen. Hamas beweerde dat er geen enkele link was tussen beide maar wel dat IsraŽl de grenzen zou openen. Dat deed IsraŽl ook, maar beperkt, en bij iedere schending, en dat waren er heel wat, gingen ze weer voor een of twee dagen dicht. In totaal zijn er tot november zeker 100 schendingen geweest, waaronder 37 raketten en mortiergranaten, waarop IsraŽl doorgaans niet militair reageerde, behalve incidenteel vuren vanaf de grens wanneer verdachte personen te dichtbij kwamen en niet reageerden op een waarschuwingsschot.

Op 4 november maakte de IDF een tunnel onklaar die Hamas onder de grens met IsraŽl door had gegraven, en vermoedelijk bedoeld was om IsraŽlische soldaten te ontvoeren. Het leger trok hiertoe kortstondig de Gazastrook binnen en doodde 6 Hamas strijders. Volgens Hamas was deze operatie een schending van het staakt-het-vuren, terwijl IsraŽl wees op het risico van niet-reageren, en het graven van de tunnel als een daad van agressie beschouwde. Overigens had Hamas een paar weken eerder al gepoogd IsraŽlische soldaten te ontvoeren; IsraŽl hield toen een Hamas terrorist aan bij de grens met Egypte. Hij was via een tunnel naar de SinaÔ gesmokkeld en van daaruit probeerde hij, met enkele anderen, via Egypte IsraŽl binnen te komen. Volgens IsraŽl was het tegengaan van de smokkel via de vele tunnels ook onderdeel van de deal, maar hoewel Egypte dit meermaals beloofde namen de tunnels en de smokkel aanzienlijk toe tijdens het staakt-het-vuren. Het feit dat Hamas duizenden raketten bezit (volgens IsraŽlische inlichtingendiensten 3.000 voordat IsraŽls militaire campagne begon), antitankwapens en zelf eenvoudig luchtafweergeschut, lijkt het bestaan van een uitgebreid netwerk van tunnels voor wapensmokkel te bevestigen. Tijdens IsraŽls bombardementen bleek bovendien dat veel gebouwen en tunnels volgepakt waren met explosieven, die zorgden voor krachtige secundaire explosies en branden.
Waarom viel IsraŽl aan, waarom zo hard, en waarom nu?
Als het zo goed was voorbereid, volgt daar dan niet uit dat IsraŽl gewoon Hamas of de Palestijnen een lesje wilde leren, en die verhalen over het staakt-het-vuren propaganda zijn?
IsraŽl heeft de plannen inderdaad goed voorbereid, en maandenlang inlichtingen verzameld over de doelwitten. Het IsraŽlische leger heeft zich sinds de Tweede Libanon Oorlog in 2006 specifiek getraind in stadsgevechten met een guerrilla achtig karakter, en daarvoor in de Negev zelfs een stad nagebouwd. IsraŽl heeft altijd gevechtsplannen klaarliggen voor het geval er een oorlog komt met een van de buurlanden, met name de landen waarmee het op voet van oorlog verkeerd. Tijdens de Koude Oorlog had de NAVO, en Nederland, ook plannen voor het geval er een oorlog met de Sovjet-Unie zou uitbreken. Het leger bereidt zich op het slechtste voor maar de politiek probeert een gewapend conflict doorgaans te vermijden. Voordat het staakt-het-vuren overeen werd gekomen, waren er ook plannen voor het geval het niet zou lukken tot overeenstemming te komen, of de voorwaarden te ongunstig werden geacht. In het voorjaar van 2008 waren er heftige gevechten geweest, en trok IsraŽl soms ook kort de Gazastrook binnen.

Vanaf 2001 bestoken Hamas en andere terroristische groeperingen (Islamitische Jihad, de Volksverzetscomitees) Sderot en omgeving met mortiergranaten en zelfgemaakte Qassamraketten. Deze primitieve raketten missen meestal doel en zijn zelden dodelijk, maar Hamas werkt continu aan verbetering en door het grote aantal dat wordt afgevuurd maken zij een normaal leven in deze plaatsen onmogelijk. Voor de IsraŽlische terugtrekking werden de meeste raketten op de Joodse nederzettingen in Gaza afgevuurd, maar na de terugtrekking in de zomer van 2005 werd Sderot het voornaamste doelwit en later ook het veel grotere Ashkelon. In IsraŽls ogen was daar geen enkele rechtvaardiging meer voor omdat het zich volledig uit Gaza had teruggetrokken. Toen Hamas in juni 2007 via een bloedige coup de alleenheerschappij opeiste (daarvoor regeerde het kortstondig samen met Fatah), nam het aantal raketten op IsraŽl toe. Ook viel Hamas geregeld de grensovergangen aan, die soms voor langere tijd werden gesloten wegens reparatiewerkzaamheden. Als reactie op deze (raket)aanvallen en de coup sloot IsraŽl herhaaldelijk haar grenzen met de Gazastrook voor de meeste producten, behalve voor humanitaire goederen, en ook de grensovergang met Egypte ging dicht omdat Hamas de EU waarnemers die daar werkten (en onderdeel waren van een Palestijns-IsraŽlisch-Egyptische regeling) wegstuurde. Daarnaast probeerde IsraŽl de raketaanvallen tegen te gaan door de terroristen die ze afvuurden direct vanuit de lucht te beschieten, door Qassam werkplaatsen en opslagplaatsen te beschieten.

Sinds 2005 zijn er meer dan 6.000 raketten en mortiergranaten op IsraŽl afgeschoten, waarvan 3.000 in het afgelopen jaar. Zij hebben aan meer dan 20 IsraŽli's het leven gekost en honderden gewonden veroorzaakt, evenals veel materiŽle schade. Sympathisanten van de Palestijnen doen de raketten soms af als vuurwerk van een paar extremisten, maar Hamas heeft de productie en het afschieten van de raketten altijd ondersteund, en zelfs wanneer het zelf tijdelijk een staakt-het-vuren in acht nam, werkte het mee aan de productie en het gebruik door andere groepen. Bovendien vindt IsraŽl de raketten principieel onaanvaardbaar. Met name de mensen in Sderot en omgeving maar ook in Ashkelon, dat sinds vorig jaar binnen de reikwijdte van de raketten ligt, smeekten de regering al jaren om een einde aan de raketaanvallen. De regering probeert dat met afwisselend een staakt-het-vuren en met militaire middelen te bereiken, beide met beperkt succes. Een staakt-het-vuren geeft tijdelijk rust, maar zolang de wapensmokkel doorgaat en Hamas raketten kan blijven bouwen, is dit slechts een tijdelijke oplossing, en sommigen zien juist dat als een oorzaak voor het feit dat Hamas nu sterker is en een miljoen IsraŽli's binnen raketbereik liggen. Ondertussen is de humanitaire situatie voor de inwoners van de Gazastrook door de grensafsluitingen sterk achteruit gegaan, wat volgens velen het radikalisme en de steun voor Hamas in de hand werkt.

Hamas besloot het staakt-het-vuren dat op 19 december afliep niet te verlengen, omdat men betere voorwaarden wilde. IsraŽl heeft Hamas in de week voordat het aanviel herhaaldelijk gewaarschuwd, evenals Egypte en ook president Abbas van de PA.
In IsraŽl werd er al jaren op een militaire operatie aangedrongen door de inwoners van het zuiden, door de oppositie en door delen van het leger. Zij zagen met lede ogen aan hoe Hamas zich verder ingroef en steeds betere raketten ontwikkelde en binnen smokkelde.

De vele raketten tegen het einde van en kort na het staakt-het-vuren en de pogingen om IsraŽlische soldaten te ontvoeren waren de druppel. Volgens sommigen speelden ook de verkiezingen een rol, Olmert zou zijn gehavende imago na het debacle van Libanon willen herstellen, en Livni en Barak hun achterstand op Netanjahoe inlopen. Daarnaast zou men met Hamas willen hebben afgerekend voordat Obama in het Witte Huis zat en wellicht een wat kritischere koers tegenover IsraŽl zou gaan varen. Na de afgang in de Libanon Oorlog was het verder nodig om de afschrikkingskracht van het IsraŽlische leger te herstellen en haar vastberadenheid te tonen naar de vijandige regimes en groeperingen.

Deze factoren zullen waarschijnlijk allemaal een rol hebben gespeeld, maar het is bijna niet uit te maken hoe bepalend zij waren. Volgens veel IsraŽli's was het duidelijk dat het een keer tot een dergelijke operatie zou komen, en vonden dat IsraŽl de raketten al veel te lang duldde. Een dergelijk breed gevoeld sentiment heeft in een democratie vroeg of laat zijn uitwerking.
Waarom schiet Hamas de raketten af?
Hamas zegt dat dit hun enige wapen is in hun 'verzet tegen de zionistische bezetting'. Met die bezetting bedoelen zij niet zozeer de Westoever maar heel IsraŽl. Sderot, Ashkelon en andere steden die getroffen worden duidt men dan ook consequent als 'nederzetting' aan. In 2005 trok IsraŽl zich terug en werden afspraken gemaakt met Egypte, de Palestijnse Autoriteit en de EU over de grenscontroles. Die verliepen niet vlekkeloos, maar de grenzen waren aanvankelijk veelal open. De bewering dat IsraŽl de Gazastrook in feite nog steeds bezet is dan ook onjuist. Volgens de Vierde Haagse conventie is een gebied bezet wanneer de betreffende mogendheid er fysiek de controle uitoefent over de bevolking. Controle van de grenzen, het lucht- of zeeruim vallen daar niet onder. Bovendien controleert IsraŽl niet alle grenzen, want de Gazastrook grenst ook aan Egypte.

Hamas heeft in het verleden verklaard dat ze het leven in Sderot en zoveel mogelijk plaatsen in IsraŽl onleefbaar wil maken, er spooksteden van wil maken die onbewoonbaar zijn. Ondanks beweringen van Midden-Oosten 'deskundigen' zoals oud Palestina Komitee voorzitter Bertus Hendriks, dat Hamas bereid zou zijn tot een de facto erkenning van IsraŽl, en de raketten vooral als wanhoopsdaad tegen de 'wurgende IsraŽlische blokkade' moeten worden gezien, verklaart Hamas nog steeds met enige regelmaat dat het 'heel Palestina' wil bevrijden, inclusief Al Quds (Jeruzalem), Haifa en Tel Aviv.

In het handvest van Hamas, dat de bevrijding van geheel Palestina middels Jihad als een heilige plicht ziet, staat onder andere het volgende:
"De Profeet Mohammed, moge Allah hem zegenen en hem vrede geven, zegt: 'De tijd van het oordeel zal niet aanbreken totdat de moslims de joden zullen bevechten en hen zullen doden; bij gevolg waarvan de joden zich achter rotsen en bomen zullen verstoppen. En iedere boom en steen zal zeggen: 'O moslim, o slaaf van Allah, achter mij zit een jood, kom hier en dood hem!' behalve de gharkadboom, want dat is een joodse boom.' "

Hamas vertegenwoordiger Osama Hamdan zei in augustus 2007 in een interview:
"We are making the preparations for a confrontation. This is not because we need to be prepared for an Israeli act of aggression – after all, aggression is intrinsic to this entity – but because the final goal of the resistance is to wipe this entity off the face of the Earth. This goal necessitates the development of the capabilities of the resistance, until this entity is wiped out."

Er zijn wat dit betreft wel verschillen tussen Hamas in Gaza en het Hamas leiderschap in Damascus, dat onder sterke Syrische en Iraanse invloed staat, en ook binnen Hamas in Gaza zijn er verschillen tussen de politieke en militaire leiders. In hoeverre deze verschillen ook een principieel verschil van mening reflecteren of vooral betrekking hebben op strategie is moeilijk te zeggen.

Hamas legt zoveel nadruk op open grenzen omdat het daarmee makkelijk internationale sympathie verwerft, en omdat open grenzen ook een toevoer van materiaal garandeert dat voor de productie van wapens, bunkers en explosieven gebruikt kan worden. Bovendien kunnen via open grenzen ook wapens de Gazastrook in worden gesmokkeld.
Handelde IsraŽl disproportioneel?
De dodentallen liggen heel ver uit elkaar, namelijk 13 doden aan IsraŽlische kant en circa 1.300 doden aan Palestijnse kant. Volgens velen is dat het bewijs dat IsraŽl disproportioneel geweld gebruikte in deze oorlog. Het is echter ongebruikelijk om in militaire conflicten het aantal doden op deze manier tegen elkaar af te strepen. Oorlogen waarbij guerrillagroepen zijn betrokken, zijn doorgaans asymmetrisch. De VS heeft ontelbaar veel meer doden in Irak en Afghanistan veroorzaakt, de NAVO in ServiŽ en Afghanistan, Rusland tegen de Tsjetsjeense rebellen. Het verschil in dodental is niet de primaire meetlat om te bepalen of een oorlog of militair ingrijpen gerechtvaardigd is. In het oorlogsrecht wordt dan ook nergens van aantallen doden gesproken, maar van het belang van het militaire doel en het verwachte militaire resultaat tegenover het risico op burgerslachtoffers, en door de aanleiding van de oorlog af te wegen tegen het gebruikte geweld. Met andere woorden, als IsraŽl met groot materieel Gaza binnentrekt om een enkele Qassamraket is dat disproportioneel, maar dat is duidelijk niet het geval. Het valt dus wel te betogen dat bepaalde acties van IsraŽl niet proportioneel waren omdat het doel niet belangrijk genoeg was tegenover het risico op burgerslachtoffers, maar van de operatie in zijn geheel kan men dat niet zeggen. Bij die individuele acties moet worden bedacht dat het leger in principe het recht heeft terug te schieten wanneer het zelf wordt beschoten, en wanneer dat vanuit een burgerdoel gebeurt, is Hamas in de eerste plaats verantwoordelijk voor de dood van burgerslachtoffers.

De jarenlange raketbeschietingen op zuid-IsraŽl hadden makkelijk tot een bloedbad kunnen leiden, bijvoorbeeld doordat een raket was ingeslagen in een chemische fabriek of in een school. Als er toen wel 100 doden waren gevallen, was IsraŽls operatie dan opeens wel proportioneel? Bovendien heeft IsraŽl schuilkelders en 'safe rooms' gebouwd, sluit de scholen als er gevaar is, en heeft een alarmsysteem ontwikkeld dat mensen waarschuwt als er een raket aankomt. Hamas daarentegen bouwde wel bunkers voor zichzelf, wel een ondergronds gangenstelsel, fabriceerde of importeerde wel wapens en raketten, maar deed niks voor de burgers. Hamas heeft bovendien wapens in moskeeŽn en woonhuizen verborgen, en geschoten van nabij UNRWA faciliteiten. Al deze zaken hebben invloed op het aantal burgerdoden aan beide zijden.

Het is bovendien opvallend dat deze vraag altijd bij IsraŽlisch geweld wordt gesteld, en in veel mindere mate bij ander geweld zoals diverse conflicten waarbij de NAVO betrokken was. Daarnaast steekt het IsraŽli's dat er nauwelijks aandacht was voor de raketten die al jarenlang op IsraŽl worden afgevuurd, maar op IsraŽls legeroperaties daartegen wereldwijde aandacht en veroordelingen volgen. Zeker gezien het feit dat IsraŽl zich terugtrok uit de Gazastrook in 2005, vindt IsraŽl dat men in principe geen enkele raket hoeft te tolereren, en dus eigenlijk al zeer terughoudend is geweest. Volgens de Palestijnen anderzijds vormen de Westoever en Gazastrook een geheel, en is het dus terecht dat zij bijvoorbeeld met raketten uit de Gazastrook reageren op de dood van een Hamas strijder op de Westoever.

Zie ook: Israels campagne in Gaza niet buitenproportioneel
Waarom opent IsraŽl de grenzen niet?
Volgens velen zijn de raketten vooral een uiting van machteloosheid, armoede en frustratie. Het is het enige dat men heeft tegenover het moderne wapentuig van IsraŽl. Dit werd indertijd ook van de zelfmoordaanslagen gezegd: de Palestijnen offeren uit pure wanhoop hun eigen leven om hun eer te redden en verzet te plegen tegen de bezetting. Als de levensomstandigheden zouden verbeteren, de dagelijkse vernederingen stoppen, de Palestijnen hun waardigheid en vrijheid terug krijgen, dan neemt de motivatie om aanslagen te plegen of raketten af te schieten vanzelf af. De bezetting van de Gazastrook mag dan letterlijk gesproken beŽindigd zijn, door de blokkade van Gaza is zij in feite een openluchtgevangenis en is sprake van een humanitaire crisis.

Vernederingen en een gevoel van onmacht zullen zeker een rol spelen, maar zoals reeds aangeduid gingen de grenzen niet zomaar dicht, maar juist in reactie op veelvuldige aanvallen. Ook de checkpoints zijn ingesteld nadat Palestijnen zelfmoordaanslagen pleegden in IsraŽl. Uit onderzoek blijkt overigens dat de plegers van zelfmoordaanslagen, en de leden van de gewapende groepen vaak juist beter opgeleid en minder arm zijn dan de gemiddelde Palestijn. Dat is een algemeen verschijnsel en geldt ook voor de actieve kern van Al Qaida en de Hofstadgroep. Dat arme en wanhopige mensen makkelijker voor een (extremistische) zaak zijn te winnen lijkt common wisdom, maar wordt dus niet altijd door de feiten gestaafd. Hamas gedijt goed in de uitzichtloosheid en armoede in Gaza, maar houdt die ook zelf bewust in stand. Zo werden de kassen die de kolonisten hadden achtergelaten geplunderd, en heeft Hamas vooral in haar eigen militaire capaciteiten geÔnvesteerd. Door de grensovergangen aan te vallen wist men bovendien dat IsraŽl ze zou sluiten.

IsraŽl sluit de grenzen om verschillende redenen:
* Als strafmaatregel tegen de raketaanvallen. Het is makkelijker, goedkoper en kost minder risico's dan een legerinval en geeft wel een duidelijk signaal af. Men hoopt dat de bevolking zich daardoor tegen Hamas zal keren. Hoewel Hamas voor operatie Cast Lead ver achter stond op Fatah, lijkt deze strategie niet te werken. Volgens IsraŽl laat men nog voldoende humanitaire hulp door zodat mensen geen honger hoeven lijden. Volgens de UNRWA en andere hulporganisaties is dat niet waar en is er sprake van een humanitaire crisis. Dat mag zo zijn, feit is dat geen sprake is van structurele ondervoeding zoals we die van de beelden uit Afrika kennen, en volgens IsraŽl stelt Hamas de situatie bewust erger voor, en zijn de hulporganisaties, waar vooral Palestijnen werken, niet objectief. Zo zou Hamas bijvoorbeeld hulpgoederen van de VN hebben gestolen en ook eerder al beschuldigden PA-functionarissen Hamas ervan diesel die bestemd was voor ziekenhuizen te hebben geconfisceerd en bakkers te hebben verboden brood te bakken hoewel zij nog voldoende meel en brandstof hadden.
* Om de wapensmokkel tegen te gaan of de invoer in Gaza van materiaal (cement, metaal) dat voor de productie van wapens of bunkers kan worden gebruikt. Vorig jaar zijn wapens gevonden tussen goederen van de EU bestemd voor humanitaire hulp aan de inwoners van Gaza. Tijdens operatie Cast Lead zijn nachtvisie apparatuur en uniformen aangetroffen tussen humanitaire hulp van de UNRWA. Hamas is wat dit betreft erg inventief, en bovendien werken bij de UNRWA ook mensen die bij Hamas betrokken zijn.
* Omdat men geen zaken wil doen met een terroristische organisatie die uit is op de vernietiging van IsraŽl. Open grenzen vergt een bepaalde verstandhouding met elkaar en communicatie en samenwerking, en zowel IsraŽl als Hamas wil niet met de ander praten omdat men die niet erkent. Het is overigens vreemd dat er steeds over wordt gesproken of IsraŽl niet met Hamas moet praten, maar het feit dat Hamas dat ook niet wil zelden wordt vermeld.
* Omdat Hamas geregeld aanvallen of aanslagen uitvoert op de grenzen, de laatste keer op 25 december van het afgelopen jaar, twee dagen voordat IsraŽl met operatie Cast Lead begon. Ze moeten na een succesvolle aanval gerepareerd worden, en het personeel dat er werkt loopt gevaar door deze aanvallen. Ook sluit IsraŽl ze als strafmaatregel in reactie op aanvallen.
* Men wil zo min mogelijk met Gaza te maken hebben, en sommigen hopen op meer grensverkeer tussen Egypte en Gaza, en daarmee uiteindelijk ook meer Egyptische bemoeienis met en verantwoordelijkheid voor de Gazastrook, iets waar Egypte helemaal geen zin in heeft.
* Men wil de grenzen pas echt openen als Gilad Shalit vrij is, de IsraŽlische soldaat die twee en een half jaar geleden door Hamas werd ontvoerd.
Voor sommige politici wegen sommige punten sterker dan andere.
Waarom komen zoveel burgers om?
Bij een oorlog in zulk dichtbevolkt gebied is dat niet te vermijden. Bovendien gebruikt Hamas burgers als menselijk schild. Zo schiet men vanuit of nabij scholen, moskeeŽn en woonhuizen, gebruikt men huizen en moskeeŽn als opslagplaats voor wapens, en roept men na een waarschuwing van het IsraŽlische leger soms juist vrouwen en kinderen op een huis te beschermen met hun eigen lichaam. IsraŽl ziet dan soms af van de aanval, of vuurt eerst een raket bewust mis om de mensen bang te maken zodat ze vluchtten. De door IsraŽl gedode Hamas leider Nizar Rayyan was van tevoren gewaarschuwd door het leger maar bleef thuis, en dwong zijn twee vrouwen en negen kinderen ook thuis te blijven. In zijn huis bevonden zich een groot aantal explosieven.

Twee maanden na afloop van het offensief publiceerden IsraŽlische kranten verhalen over misstanden en misverstanden tijdens de operatie die tot de dood van Palestijnse burgers hadden geleid en het moedwillig vernielen van bezttingen, die door andere soldaten weer werden tegengesproken. Dit soort misstanden vinden in elke oorlog plaats; de vraag is op welke schaal ze gebeurden en of de legerleiding voldoende maatregelen nam om ze tegen te gaan en overtreders te bestraffen.

De IsraŽlische soldaten hebben als taak om raketaanvallen op IsraŽlische burgers en aanvallen op hun maten te voorkomen en onmiddellijk met vuur te beantwoorden. Dat betekent dat als soldaten vanuit een burgerdoel worden beschoten, men altijd terug zal vuren. Doet men dat niet, dan zou het voor Hamas wel erg makkelijk worden IsraŽlische troepen steeds vanuit een 'beschutte positie' aan te vallen en ook om ongestoord raketten te blijven afvuren op IsraŽlische steden. Het gevolg is wel dat soms veel burgerdoden vallen. Bovendien kun je met bijvoorbeeld tankgranaten of artillerie niet heel precies mikken. Je kunt stellen dat IsraŽl die dan maar niet moet gebruiken in dichtbevolkt gebied, maar ook dat levert weer een voordeel voor Hamas op. Overigens kampt iedere Westerse mogendheid die met asymmetrische oorlogsvoering te maken heeft met dergelijke morele dilemma's. Nederland is in Afghanistan zeker voorzichtiger dan IsraŽl was in Gaza, toch zijn er ook in Afghanistan het afgelopen jaar zo'n 1500 burgers omgekomen in de gevechten tussen de NAVO en de Taliban. In andere conflicten (Irak, Kosovo) ligt het aantal burgerdoden vele malen hoger. Ook hier dringt zich de indruk op dat we selectief verontwaardigd zijn, en juist IsraŽlisch geweld wel erg veel meer woede lijkt op te roepen dan - ook Palestijnse - doden door toedoen van andere landen. Over geen enkel conflict wordt bovendien zo uitgebreid en in detail bericht, en worden zoveel beelden getoond uit ziekenhuizen en van wanhopige mensen die alles kwijt zijn.
Wat was nou het precieze doel van de operatie, en waarom werd na drie weken opeens een unilateraal staakt-het-vuren door beide partijen afgekondigd?
IsraŽl was enigszins vaag over het doel van de operatie, omdat bij een te ambitieus doel (Hamas uitschakelen) de operatie wel heel makkelijk als mislukt neergezet kan worden. IsraŽl had het over het 'veranderen van de realiteit op de grond' en over een einde aan de raketbeschietingen. Ook zou IsraŽl zijn afschrikkingskracht willen herstellen, waardoor Hamas zich wel drie keer bedenkt voordat zij nog eens raketten op IsraŽl afschiet. Nadat IsraŽl haar eenzijdige staakt-het-vuren afkondigde op zondagmorgen om twee uur, schoot Hamas nog 17 raketten af op IsraŽl, om te laten zien dat men daar nog toe in staat was. Voordat IsraŽl operatie Cast Lead begon schoot Hamas echter soms wel 80 raketten af. Sommige analisten zeggen dat, als Hamas geen raketten meer afschiet omdat het IsraŽls reactie vreest de doelen zijn behaald, al heeft zij nog wel de capaciteiten. IsraŽl heeft verder de meeste smokkeltunnels (70-75%) verwoest, alsmede een groot aantal raketten, explosieven, installeerinstallaties en andere wapens, waardoor Hamas' militaire kracht aanzienlijk is verzwakt. Of en hoe snel Hamas dat weer kan opbouwen zal blijken, maar het is onwaarschijnlijk dat de wapensmokkel geheel gestopt zal worden. Ook is een deel van het militaire leiderschap uitgeschakeld, waardoor kennis en ervaring verloren zijn gegaan.

Militair gezien was de operatie voor IsraŽl een succes: men heeft zelf weinig soldaten verloren, en een groot aantal Hamas doelen getroffen. Dat Hamas niet geheel uitgeschakeld kon worden (of de prijs daarvoor in aantallen slachtoffers aan beide kanten te hoog zou zijn) wist men wel.

IsraŽl had waarschijnlijk gehoopt dat Hamas' populariteit ook onder de operatie zou leiden, en dat Hamas gedwongen zou worden een voor haar ongunstig bestand te aanvaarden. Tijdens de operatie nam, door het groeiend aantal burgerslachtoffers, de druk en kritiek op IsraŽl toe, waardoor zij zich gedwongen zag deze te beŽindigen voordat Hamas zou buigen. Livni en Barak hadden een week eerder al een unilateraal staakt-het-vuren voorgesteld, vanuit de filosofie dat men juist sterker staat door op een zelf gekozen moment te stoppen dan wanneer de VS een keihard veto uitspreekt of een groot aantal soldaten gedood wordt. Waarschijnlijk is het geen toeval dat IsraŽl twee dagen voor de inauguratie van Barack Obama met de gevechten stopte, om hem niet in verlegenheid te brengen en zijn feestje niet te verstoren. Bij Hamas kan eenzelfde motivatie spelen. Bovendien kan Hamas een staakt-het-vuren wel goed gebruiken omdat zij hard getroffen is. Door een dag later en onder voorwaarden een eigen bestand af te kondigen probeert Hamas zijn eer te redden en niet als de verslagen partij over te komen.

Het is opvallend dat de internationale gemeenschap er niet meer op aandringt dat de situatie van voor Hamas' illegale coup uit 2007 wordt hersteld, en zij de macht opnieuw moet gaan delen met Fatah. Zo zouden Egypte, de VS en Europese lidstaten van Hamas kunnen eisen dat zij in ruil voor open grenzen de bemanning daarvan aan Fatah overlaat, omdat IsraŽl daarmee wel bereid is samen te werken. Door de relatief coulante houding ten opzichte van Hamas, ook in de media, lijkt Hamas diplomatiek sterk te staan en zelfs een overwinning te hebben geboekt, terwijl IsraŽl zwaar wordt bekritiseerd. De VN hebben IsraŽl zelfs van oorlogsmisdaden beschuldigd, de vele aanwijzingen dat juist Hamas door het gebruik van de eigen burgers als menselijk schild het oorlogsrecht heeft geschonden, negerend.
Hoe nu verder?
IsraŽl en de VS hebben een overeenkomst wat betreft het tegengaan van de wapensmokkel gesloten, waarin de VS, met hulp van de NAVO, zich verplicht de smokkel op verschillende fronten tegen te gaan, en ook Egypte daarbij te assisteren. Hoeveel daar in de praktijk van terecht gaat komen valt nog te bezien.

Waarschijnlijk komt er een overeenkomst waarin in ruil voor meer aandacht voor de wapensmokkel van IsraŽl wordt verlangd de grenzen te openen, waarbij mogelijk EU waarnemers betrokken zullen worden. De kans is echter reŽel dat de situatie na verloop van tijd weer uit de hand loopt omdat Hamas of andere groeperingen raketten blijven afschieten, IsraŽl de grenzen weer sluit, en Hamas een absurde prijs vraagt voor Shalit. Zolang Hamas aan de macht is in de Gazastrook zal het probleem blijven bestaan.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
 

webicon

quote:
Op 09-10-2010 01:09 schreef Tezz

[..]

Dat is jong! Heerlijke leeftijd... lekker feesten en gewoon nog geen flauw idee hebben wat je eigenlijk met je leven wilt. Ja, je volgt wel een studie natuurlijk of hebt een baantje maar god wat ligt de wereld nog lekker open!

(stukje zelf-reflextie he, woehaha)
Haha truetrue. Wijze woorden zo laat op de avond! Al is refleCtie wel met een c. +
 

webicon

quote:
Op 09-10-2010 01:35 schreef Tezz

[..]

Shit. Komt door de wijn!

Haha toemaar. Ik ga zo denk ik eens m'n nestje opzoeken. Wat vind jij er van!
 
Sambal!
webicon

Schuimbekken
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
 

webicon

Lurkte ff.
l'ťtat, c'est moi!
 

webicon

quote:
Op 09-10-2010 10:13 schreef Tezz

[..]

Ja ik had dat inmiddels dus al gedaan... Mijn wekker liep vanmorgen dan ook om half negen af. Vroeg!
Maar ik 'moet' de keuken in, vanavond feestje hier thuis. Dus vandaar die vroege wekker!
Ahja, nounou. En jij verzorgt de 'catering' dus?
 

webicon

quote:
Op 09-10-2010 10:22 schreef Tezz
Lurken = posten ander ben je strafbaar volgens het
Wetboek der fabelen art. 2694
En Artikel 57381 van het wetboek der internetverzinselen internationaal erkende wetboeken. Op straffe van billenkoek, appeltaart en anders moet je een liedje zingen.


Ik ben op heterdaad betrapt dus, hmmm Hoe erg is het? Wat is mijn straf?
 

webicon

quote:
Op 09-10-2010 17:19 schreef Tezz

[..]

Die billenkoek laat maar zitten, maar die appeltaart zou een prima begin zijn!
Hoezo begin?? Begin van wat ?? Ten eerste zijn mijn appeltaarten een einde en ben ik geen recidivist (A)
 
Sambal!
webicon

quote:
Op 09-10-2010 17:43 schreef Tezz
Post nog eens wat in mijn fobo, dan gaat die pagina sneller weg...
Okť.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
 
Sambal!
webicon

Het productieproces van bier is door de eeuwen heen steeds veranderd en verbeterd, zodat er nu veel verschillende manieren zijn om tot evenzo verschillende bieren te komen. Toch is de basis van het proces nauwelijks veranderd: van een zekere graansoort (meestal gerst) worden de korrels tot kiemen gebracht en vervolgens gedroogd. Dit proces heet eesten. Het resultaat is mout. De mout wordt vervolgens geschroot, dat wil zeggen geplet. Van de mout wordt vervolgens een moutpap gemaakt, het wort, dat de basis van het uiteindelijke bier wordt. Het wort wordt gekookt, meestal ook gehopt, en uiteindelijk vergist. Pas na de tweede vergisting krijgt het bier zijn typische smaak.

Verschillen tijdens het productieproces leiden tot smaakvariatie in bieren. Dit begint al bij het drogen van de mout: wordt deze eenvoudig gedroogd, dan zal dat geen grote invloed op de smaak hebben, maar de mout kan ook worden gebrand, wat het uiteindelijke bier een koffieachtig aroma zal geven (stout), of zelfs worden gerookt (rookbier). Een heel belangrijk onderscheid is dat tussen onder- en bovengisting.

Afhankelijk van de temperatuur waarbij het gistingsproces plaatsvindt, spreekt men van ondergisting en bovengisting. Daarnaast is er ook nog de traditionele spontane gisting.

Ondergisting of lage gisting vindt plaats bij een temperatuur van 6 tot 8 graden. Het proces verloopt rustig zodat de gist de kans krijgt naar de bodem van de ketel te zakken. De volledige vergisting neemt enkele weken in beslag. Vroeger was het alleen in de winter of in koude delen van Europa mogelijk ondergistend bier te maken, maar met de ontwikkeling van betere koelmethoden in de 19e en 20e eeuw werd het mogelijk permanent ondergistend bier te brouwen. Het voordeel van ondergisting is dat de brouwer meer controle over het gistingsproces heeft. Tegenwoordig wordt vrijwel overal ter wereld op grote schaal ondergistend bier gebrouwen, hoofdzakelijk pils of soortgelijke maar minder gehopte blonde lagers. Maar de bakermat van dit type bier zijn TsjechiŽ en Duitsland, waar ook nog andere, meer traditionele soorten ondergistend bier worden gebrouwen.

Bovengisting of hoge gisting vindt plaats bij een temperatuur van 15 tot 20 graden. Dit proces verloopt veel minder gecontroleerd: de vergisting duurt hoogstens enkele dagen en de gist blijft op het brouwsel drijven. Voor de ontwikkeling van de ondergisting was bovengisting het gebruikelijke proces. Met name in BelgiŽ en in Engeland is het dit altijd gebleven, al worden tegenwoordig ook in deze landen veel ondergistende pilseners of lagers gedronken.

Spontane gisting gebeurt niet met brouwersgist, maar met in de lucht aanwezige wilde gisten, waaraan het wort een etmaal in open kuipen wordt blootgesteld, en met de micro-organismen in de eiken tonnen waarin het bier vervolgens wordt gerijpt. Vroeger kwam deze manier van gisten algemeen voor, maar tegenwoordig wordt deze alleen nog toegepast door de lambiekbrouwerijen in en rond Brussel. De Duitse Gose uit Goslar was tot in de 19e eeuw nog een spontaan gistend bier, maar wordt thans met eigen gist gebrouwen.

Geschiedenis

De eerste bieren waren waarschijnlijk van spontane gisting (zoals de moderne lambiekbieren). Waarschijnlijk al 4500 jaar voor Christus werd in MesopotamiŽ bier gedronken. Het is daarmee een van de oudste dranken uit de menselijke geschiedenis. Er zijn bierrecepten uit 3900 voor Christus overgeleverd. In diverse oude mythen en legenden speelt bier een rol, zoals in het Gilgamesj-epos of in de Kalevala.

In West-Europa werd bier aanvankelijk algemeen gedronken, maar de Romeinen gingen na verloop van tijd over op wijn. Bier werd daarna vooral geassocieerd met "onbeschaafde" volkeren, zoals de Germanen. Romeinse schrijvers als Tacitus schrijven met veel verachting over het bier dat de Noord-Europese volkeren dronken. De opvatting dat wijn hoger en beschaafder zou zijn dan bier, en dat bier onderontwikkeld zou zijn, zou sindsdien lang gemeengoed blijven.

Middeleeuwen

Voor het gewone volk was bier in de middeleeuwen de gebruikelijke drank. Het was veiliger dan water, omdat het water in de steden vaak vervuild was, terwijl bier bij de bereiding gekookt en gefilterd werd. Bovendien was bier voedzaam: het bevatte graan en de gist was rijk aan vitamine B en andere nodige stoffen. De bierconsumptie was in de middeleeuwen dan ook zeer hoog: in de Lage Landen dronk men zo'n 300 liter bier per jaar. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat het bier vrij weinig alcohol bevatte.

Het brouwen van bier werd in de middeleeuwen toevertrouwd aan kloosters en abdijen, waar het voornamelijk door vrouwen werd gebrouwen. In de regel hadden abdijen een zware en een lichte versie van hun bier, waarbij de zware versie door paters en gasten en de lichtere versie door de nonnen werd gedronken. In de loop van de middeleeuwen kwam er een professionalisering op gang en werden in het tegenwoordige Duitsland bierbrouwerijen geopend. Al snel ontstonden er ook in de Lage Landen professionele bierbrouwerijen.

Tot de 14e eeuw werd bier alleen met spontane gisting gebrouwen. Vanaf de 15e eeuw werd tijdens het brouwen oud bier en later gist toegevoegd. Overblijfselen van bieren van spontane gisting zijn de lambiekbieren uit de Zennevallei, ten zuidwesten van Brussel.

Gruit en hop

In de vroege middeleeuwen werd bier op smaak gebracht met kruidenmengsels, ook gruit genoemd. Behalve voor de smaak werd het gruit ook toegevoegd om het bier langer houdbaar te maken, met wisselend succes. Plaatselijke heren zagen in de gruitbieren een bron van inkomsten in de vorm van het gruitrecht, een voorloper op de huidige accijns: voor de gebruikte kruiden moest belasting worden betaald.

Toch was al zeker sinds de 9e eeuw het gebruik van hop bekend. Hop maakt het bier langer houdbaar en doodt bacteriŽn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het gebruik van hop steeds meer werd gepropageerd – bier was in de eerste plaats een levensmiddel en moest gezond zijn. In 1364 kondigde Keizer Karel IV van het Heilige Roomse Rijk de Novus Modus Fermentandi Cervisiam ("Nieuwe methode om bier te brouwen") af. Deze wet reguleerde het gebruik van hop om bier te brouwen en passeerde de edelen die het gruitrecht hanteerden. Het gruitrecht bleef in het Franse gebied wel van kracht.

Het resultaat van deze verschillende methoden is momenteel nog te zien in de Brabantse bieren van hoge gisting, die gehopt zijn. Brabant was Duits gebied ten tijde van Karel IV, terwijl Vlaanderen Frans was. De Vlaamse witbieren bevatten vaak nog wel kruiden (naast hop).

Nieuwe tijd

De professionalisering van het bierbrouwen die in de middeleeuwen was begonnen, zette door. Schaalvergroting was het gevolg. Er werd niet langer voor eigen kring geproduceerd maar er werd ingezet op de handel. Vooral in Hollandse steden als Delft, Gouda en Haarlem werd commercieel bier gebrouwen en verhandeld. De Hollandse brouwers begonnen ook stijlen uit andere landen te kopiŽren om goed bij de afzetmarkt aan te kunnen sluiten: zo begon men stouts te brouwen.

Buiten de handelscentra bleef de kleine brouwer echter bestaan. Vooral in BelgiŽ en het zuiden van Duitsland ontwikkelden zich eigen, min of meer geÔsoleerde bierculturen. Typisch voor Beieren was het in 1516 ingevoerde Reinheitsgebot, dat bepaalde dat bier alleen uit water, graan en hop mocht bestaan. Voor de vergisting werd het restprodukt van de voorgaande brouw toegevoegd. Hiermee werd voorkomen dat brouwers hun bier kleurden met gevaarlijke producten als pek of verf, wat gemeengoed was, en dat er met het graan werd geknoeid. Hoewel het Reinheitsgebot de consument moest dienen, betekende het ook een beperking: fruitbieren konden bijvoorbeeld niet meer gebrouwen worden. In de 19e en 20e eeuw zou het Reinheitsgebot geleidelijk in heel Duitsland ingevoerd worden, wat verwoestende gevolgen had voor de Noord-Duitse biercultuur.

IndustriŽle revolutie

Met de industrialisering werd het mogelijk op nog grotere schaal bier te brouwen. Bovendien gaven nieuwe technieken brouwers de gelegenheid het proces te vereenvoudigen. Bier werd hierdoor een veiliger, maar ook voorspelbaarder product.

Een belangrijke ontwikkeling was de verbeterde koelmethode, die het veel gemakkelijker maakte ondergistend bier te brouwen – iets wat tot dan toe alleen in de winter mogelijk was geweest. Dit, en de ontwikkeling van een moderner opslagproces, leidde in 1839 in de Tsjechische stad Pilsen tot de uitvinding van het pilsener. Dit ondergistende bier vond al gauw in heel de wereld navolging en zou uitgroeien tot 's werelds meest getapte biertype.

In 1852 legde in BelgiŽ een nieuwe brouwwet een minimum van 300 kilogram grondstoffen per brouwsel op. Het gevolg hiervan was dat in de 19e eeuw vele kleine brouwerijen verdwenen, omdat zij eenvoudigweg niet zoveel bier brouwden. Aan de andere kant ontstonden juist in de 19e eeuw veel van de brouwerijen waar BelgiŽ tegenwoordig zo beroemd om is, zoals de huidige trappistenbrouwerijen.

20e eeuw en heden

Dankzij massaproductie en wereldwijde verkoop konden slimme brouwers als Heineken in de 20e eeuw enorm groeien. De keerzijde van de medaille was dat kleinere brouwerijen steeds moeilijker tegen de grote merken konden concurreren en uiteindelijk verdwenen. Daardoor verschraalde het bieraanbod. Met name in Nederland, maar ook in BelgiŽ, begonnen goedkoop geproduceerde pilseners de traditionele bieren te verdringen.

Aan het einde van de 20e eeuw veranderde de houding van de consument. In 1980 werd in Nederland het initiatief genomen tot het oprichten van PINT, een bierconsumentenvereniging die de bierdiversiteit wilde bevorderen. In het Verenigd Koninkrijk bestond al enige tijd iets soortgelijks, de CAMRA. In BelgiŽ werd enkele jaren later de OBP opgericht, die aan het begin van de 21e eeuw een doorstart maakte als Zythos. Sindsdien is de aandacht voor de traditionele bieren sterk toegenomen en worden er zelfs nieuwe, op kwaliteit gerichte brouwerijen opgericht.

Aan de andere kant gaat met name in BelgiŽ de kaalslag onverminderd verder en is er veel kritiek op 's wereld grootste brouwerij, Anheuser-Busch InBev, die volgens de critici kleine brouwerijen doelgericht uit de markt werkt. De strijd tussen kwaliteit en kwantiteit is nog altijd niet gestreden.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
 

webicon

quote:
Op 09-10-2010 17:39 schreef Tezz

[..]

Nou, eerst appeltaart en dan een liedje!

En je kunt inmiddels al niet meer dezelfde fout maken natuurlijk....
Ja daarom, maar was de overtreding dan zů zwaar dat ik ook nog een liedje moet zingen ? Dan op z'n minst dat we samen een liedje zingen
 
Hallo!
webicon

https://www.peterdehoog.nl
Goed bezig hier
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
 

webicon

quote:
Op 09-10-2010 18:19 schreef Tezz

[..]

Oke. Wat dacht je van Brabant van Guus Meeuwis?? Ik begin...
Brabant , ik vind het goed
 

webicon

quote:
Op 09-10-2010 18:28 schreef Tezz

[..]

Tralalala Ik loop hier alleen, in een te stille stad. Heb eigenlijk nooit last van heimwee gehad! En de mensen, ze slapen, de wereld gaat dicht en dan denk ik aan Brabant, want daar brand nog licht! Tralala!
Ik mis hier de warmte van een dorpscafť

De aanspraak van mensen met een zachte 'G', ik mis zelfs het zeiken op alles om niets
was men maar op Brabant zo trots als een Fries
In het zuiden vol zon woon ik samen met jou
'T is daarom dat ik zo van Brabanders houuuuuuuuuuuuuuu
 

webicon

quote:
Op 09-10-2010 18:51 schreef Tezz

[..]

De Kempen, de Peel en de Meierij, maar het mooiste aan Brabant ben jij dat ben jij!
Dankjewel, jij bent ook heel mooi hoor!
 

webicon

quote:
Op 09-10-2010 18:59 schreef Tezz

[..]

 
Hallo!
webicon

https://www.peterdehoog.nl
quote:
Op 09-10-2010 18:20 schreef Tezz

[..]

Haha! Gisteravond ging het ff heel snel in mijn fobo!
Ja Nogal
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
 


quote:
Op 09-10-2010 00:57 schreef Tezz

[..]

Ik kijk eigenlijk helemaal niet zo veel tv en ook geen films, dus ik kan er eigenlijk niets zinnigs over zeggen, haha. Ben meer van de boeken!
Ik heb dan weer helemaal niks met boeken ben echt een film fannaat !

vanavond naar de kroeg ? IK in ieder geval wel
 

webicon

quote:
Op 09-10-2010 15:37 schreef Tezz

[..]

Yep haha! Kom ook bijna voornamelijk alleen maar in CUL hier op Fok!
Jij nog iets leuks in de planning staan dit weekend?
Hoe is 't gegaan?

Mm gisteren kort wezen stappen en vandaag een dagje Amsterdam. Leuk weekendje dus :> En jij?
 


quote:
Op 10-10-2010 05:29 schreef Tezz

[..]

Ik had vanavond het verjaardagsfeestje van mijn man. De laatste gast heb ik net de deur uit geschopt en er is zojuist een dweil door mijn huis gegaan, pff, nu lekker slapen!
Jullie hebben het laat gemaakt Maar zal wel super gezellig zijn geweest
 

webicon

quote:
Op 10-10-2010 05:28 schreef Tezz

[..]

Ja, hoe kun je dat nu zeggen, er staat slechts 1 foto in mijn fobo, en ook nog eentje waarbij ik iets uit probeer te beelden (voor een topic in GC)
Ja echt schandelijk van mij! Maar ik heb niet ťťns 1 foto in mijn fobo en ook geen eentje waar ik iets probeer uit te beelden. Dus, hoe kan jij dat zeggen?
 
Pardon my French,Im Dutch
webicon

https://www.soundcloud/dj-pjotr
quote:
Op 08-10-2010 22:43 schreef Tezz

[..]

Heb je ook iets leuks te vertellen misschien?
Ehhh... vast wel!
Maar er is zoveel te vertellen dat ik niet weet waar ik zou moeten beginnen...
The best sex is suprise sex! ... unless you're in prison.
Definition of a slut: A girl who tries wearing a tampon, but it keeps falling out!
 

webicon

quote:
Op 10-10-2010 12:01 schreef Tezz

[..]

Ik ben he-le-maal brak, haha! Rode wijn, witte wijn en daarna nog flink aan de ouzo gezeten met ijs. Ging om zes uur naar bed. Au, kater.....
Maar goed, het eten was lekker al zeg ik het zelf!

Vandaag wordt bankhangdagje gok ik zo.
Hehe klinkt goed allemaal. Vandaag al weer helemaal fit?
 

webicon

quote:
Op 11-10-2010 15:07 schreef Tezz

[..]Wat zei ik ook alweer dan? Bij voorbaat: het zal wel onder invloed van drank geweest zijn..........
Dit dus
quote:
Op 09-10-2010 [b]18:51 schreef Tezz[/b]

[..]

De Kempen, de Peel en de Meierij, maar het mooiste aan Brabant ben jij dat ben jij!


Dronken op 18:51?? Je zei ook nog trouwens dat je me een hele leven lang trouw zou blijven en al lange tijd een oogje op me had.
 
Pardon my French,Im Dutch
webicon

https://www.soundcloud/dj-pjotr
quote:
Op 11-10-2010 15:08 schreef Tezz

[..]

Nou, begin maar eens met ... eh.... waar je altijd post op Fok? Ik ben je nog nooit eerder tegengekomen...
Ehh...
Weet ik zelf eigenlijk niet...
Ik post op van alles!!!
(Vooral onzin dus ik gok het meest in KLB)
The best sex is suprise sex! ... unless you're in prison.
Definition of a slut: A girl who tries wearing a tampon, but it keeps falling out!
 

webicon

quote:
Op 11-10-2010 19:57 schreef Tezz

[..]

Nee dat was niet onder invloed van drank (mag ik toch hopen. Anders weet ik het zelf niet meer).

Een heel leven lang trouw kan ik helaas niet aan beginnen .

En zet jij eens een liedje in dan? Kijken of ik dan weer rare dingen ga zeggen....
hahaha , ehmmmm we gaan verder met guus dan... Ik ben nog wakker, en ik staar naar het plafond

En ik denk aan hoe de dag, lang geleden begon
Het zomaar, er vandoor gaan met jou
Niet wetend waar de reis eindigen zou
Nu lig ik hier in een wildvreemde stad
 

webicon

quote:
Op 11-10-2010 21:13 schreef Tezz

[..]

en heb ik net de nacht van mijn leven gehad! (echt waar!)
Maar helaas, er kom weer licht door de ramen, hoewel voor ons de wereld, vannacht heeft stilgestaan!

Maarre... ik hou van Guus. Heerlijke emo muziek. Mijn al time favo zanger is trouwens Raul Malo. Maar die zul je wel niet kennen.......
ANDRE HAZES LOOK ALIKE RAUL???

nee die ken ik idd niet
 

webicon

quote:
Op 11-10-2010 22:08 schreef Tezz

[..]

Ja die

Maar je hebt toch youtube aangeslingerd, anders had je dat niet geweten.


fout...

google is my friend
 
R + H x E2 = B
webicon

quote:
Op 11-10-2010 20:01 schreef Tezz
Tis dat je uit Brabant komt anders had ik je een kopstoot gegeven voor lurken in mijn fobo zonder te posten...
Mijn welgemeende excuses.
Bij deze post ik jouw een hoi voor het lurken.
"Thats how we roll in the Shire!"
 
Pardon my French,Im Dutch
webicon

https://www.soundcloud/dj-pjotr
quote:
Op 11-10-2010 19:59 schreef Tezz

[..]

ONZ.... de goede oude tijd! Dat was toen het KLB van tegenwoordig haha....

Zit tijdelijk ook weer even in ONZ in het hoeksje (centraal). Oude tijden herleven, woehaha!
Wat een heerlijke topics idd..
I love onzin!
The best sex is suprise sex! ... unless you're in prison.
Definition of a slut: A girl who tries wearing a tampon, but it keeps falling out!
 
Pardon my French,Im Dutch
webicon

https://www.soundcloud/dj-pjotr
quote:
Op 12-10-2010 19:03 schreef Tezz

[..]

Ik hou ook van onzin! Ben alleen weggelopen uit ONZ omdat er zoveel 14jarigen rondliepen die dachten de macht (en wijsheid ) in handen te hebben!
Dat je die zin kan typen is ook een gave!!
The best sex is suprise sex! ... unless you're in prison.
Definition of a slut: A girl who tries wearing a tampon, but it keeps falling out!
 
L'amour et la violence
webicon

quote:
Op 12-10-2010 22:37 schreef Tezz
En ineens keek er een ONZ-er in mijn fobo

Edit: KLB.....
ONZ-er, ga je schamen man

edit: vrouw
I just warped whoop whoop!
Op dinsdag 27 juli 2010 04:05 schreef Righteous het volgende:
Drinky is een baas
 

webicon

quote:
Op 09-10-2010 10:52 schreef Tezz

[..]

Ik zag het! En, bevalt het?
Jahoor, dat olifant/nijlpaard achtige beest maakt het helemaal af!
l'ťtat, c'est moi!
 
Pardon my French,Im Dutch
webicon

https://www.soundcloud/dj-pjotr
quote:
Op 12-10-2010 22:13 schreef Tezz

[..]

Want? En vanwaar de sarcasmesmiley? Ik meende het hoor!
Het schrijven van: "...14 jarigen" en "...wijsheid" in 1 zin..
The best sex is suprise sex! ... unless you're in prison.
Definition of a slut: A girl who tries wearing a tampon, but it keeps falling out!
 
Pardon my French,Im Dutch
webicon

https://www.soundcloud/dj-pjotr
quote:
Op 13-10-2010 17:10 schreef Tezz

[..]

Met het woord 'denken' er tussen !

Edit: oei, dat maakt het alleen nog maar erger natuurlijk
Ohja, dat denken er tussen is helemaal geweldig!!!
The best sex is suprise sex! ... unless you're in prison.
Definition of a slut: A girl who tries wearing a tampon, but it keeps falling out!
 
icon by murp:*
webicon

Helleuwwww
make cookies, not war O+ J'adore hardcore :9
 
Man man man, wat een drama!
webicon

quote:
Op 20-10-2010 11:51 schreef Tezz
Jij wilde natuurlijk even kijken in welk stuk van Braboland ik woon he!

Oh noes, ik ben betrapt(late reactie, ik weet het...)
Half bezopen is weggegooid geld.
 
FTS
webicon

Brabo
This is what I love, and can't stop lovin'.
Get wasted at party's, from 9 till 7 in the morning.
 
guide4you
webicon

Wat een figuren er in de andere subfora los rondlopen
\[b\] Op zondag 14 november 2010 18:11 schreef liesje1979 het volgende:\[/b\]
Zo is daar Godshand, met zijn sarcastische toon,
Die regelmatig een topic voorziet van spot en hoon.
 
Dakshin Ray
webicon

Hoi
stupidity has become as common as common sense was before
 
Dakshin Ray
webicon

quote:
Op 09-06-2011 22:08 schreef Tezz

[..]

Ja hoi terug. Ik kijk werkelijk waar nooooooooooit (nou ja bijna nooit) op mijn fobo.

Maar toevallig nu dus wel. Hoi terug dus.
Daarom, maar soms moet het even he
stupidity has become as common as common sense was before