quote:Op 10-07-2007 22:00 schreef Zwaardvisch[..]
Wat natuurlijk zo leuk is aan neurologie is dat op microniveau chemische en elektrotechnische processen zijn te onderscheiden, zoals de polymerisatie en de depolymerisatie in microtubuli. Je kunt dus allerlei principes uit de natuurwetenschappen toepassen en op een hoog abstractieniveau terechtkomen, terwijl je nog steeds met een concreet object, de hersenen, bezig bent.
En dat is nou precies wat ik nou zo leuk vindt aan wetenschap

De benadering van het onbekende met (abstracte) modellen. Niet met de gedachte of illusie dat je alles kan bevatten, maar de insteek te kiezen van "denken" hoe iets in elkaar steekt of werkt. Zo ontstaan immers modellen die een zekere houdbaarheid hebben. En weer plaats maakt voor een nieuw inzicht of model.
quote:Dat is het mooie van Geneeskunde en neurologie in het bijzonder en daarom beschouw ik Gynaecologie ook als iets inferieurs. Je bent daar in feite praktische concepten van de fysiologie van de vrouw aan het toepassen. Dat heeft weinig meer met wetenschap te maken.
Jij houdt kennelijk echt van de fundamentele/harde wetenschap, net zoals ik op het abstracte, het "ongrijpbare". Dan zit je bij neurologie natuurlijk top. Neurologie lijkt mij idd ook wetenschappelijker dan Gynaecologie (of cardiologie bijvoorbeeld).
Zie je jezelf strak meer als wetenschapper (die onderzoek doet, promoveert en doceert) dan praktiserend arts? Want uiteindelijk werken veel specialisten in ziekenhuizen ZEER praktisch (en dus concreet) en vrijwel niet wetenschappelijk.
quote:Die documentaire heb ik niet gezien; ik kijk zowiezo weinig tv.
Goh, da's jammer. Ik weet zeker dat je het helemaal te gek had gevonden. Misschien herhalen ze het ooit (het heet: Dossier 2300, "De dag waarop ik stierf").
quote:Superpositie komt altijd om de hoek kijken bij nog niet helemaal verkende wetenschappelijke objecten, zoals de ruimte en de hersenen.
Helemaal. Zo werd ook het bewust benaderd en uitredingen beschreven.
quote:Wat ik interessanter vind is de discussie of je 'niets' kunt denken, en welke gevolgen dat heeft voor de processen. Die gaan namelijk gewoon door.
De eerste vraag die je zou moeten beantwoorden is "Wat is denken?"